Ateliere de introductive de Arte in Rucar

In saptamana 31 mai – 6 iunie, 81 de copii si tineri din Comuna Rucar, din Scoala Gimnaziala Nae Ghica, Complexul de Servicii pentru Copilul in Dificultate Rucăr, Liceul Tehnologic Victor Slavescu, comuna Rucar, judetul Arges, au participat la 5 ateliere introductive de arte ale proiectului IMPACT – Incluziune si Motivare prin Arte a Copiilor si Tinerilor, proiect finantat prin Programul Dezvoltare Locala, Granturi Norvegiene si coordonat de Asociatia de Arte si Spiritulitate ZAN ART.

Primele ateliere au avut ca scop cunoasterea participantilor, a nevoilor, asteptarilor si temerilor acestora, precum si introducerea in atelierele de arte.

In cadrul chestionarelor completate de copii si tineri, precum si din interviurile participantilor a reiesit ca multi dintre copiii si tinerii din scoala se considera expusi la violenta, fie la scoala, din partea colegilor, fie in familiile acestora.

Se pare ca teama de bullying si violenta din partea colegilor este unul dintre motivele pentru care copiii si tinerii ezita uneori sa ajunga la scoala, aceasta atitudine constituind uneori un risc de abandon scolar.

Copiii si tinerii de la Liceul Victor Slavescu, au aprofundat prin intermediul crearii unor scenete de teatru, teme precum: discriminarea, bullyingul, experimentand prin jocul de rol emotiile la care sunt supusi atat agresorii cat si victimele, incercand sa gaseasca solutii la astfel de situatii.

In cadrul scenetelor create de participanti in echipe, copiii si tinerii au identificat problema discriminarii si bullyingului pe criterii de etnie roma in comunitatea si scoala lor, unii dintre participanti fiind recunoscatori ca astfel de situatii, de cele mai multe ori trecute tacit cu vederea, au fost supuse atentiei.

Tinerii s-au manifestat motivati sa contribuie prin intermediul proiectului la reducerea situatiilor de discriminare si excludere pe criterii de etnie sau pe alte criterii, prin transmiterea mesajului lor catre alti tineri atat din comunitatea locala cat si din intreaga tara.

“Imi plac foarte mult ideile care mi s-au propus, teatru, dans, muzica, imi place mult sa socializez cu persoane noi. Doresc sa invatam cum sa ne descurcam in viata, sa invatam cum sa obtinem ceea ce vrem si cum sa scapam de starile de anxietate”.

“M-am regasit foarte bine aici, multumim ca aveti atata rabdare cu noi tinerii, care suntem foarte dificili. Imi doresc sa avem multe activitati ca cele de astazi in care m-am simtit extraordinar, sa avem discutii libere, sa invatam sa fim mai buni.”