Ateliere de Teatru Forum in Breaza si Dumbrava, judetul Prahova.

In luna iulie 2021, 70 de copii si tineri de la Scoala ”Dinu Nicolae” Dumbrava, judetul Prahova, din satele Ciupelnita si Dumbrava si din Centrul Scolar de Educatie Incluziva din Breaza, Centrul de Plasament Sinaia, Scoala din Telega, Scolile Gimnaziale din Breaza si Campina au participat la atelierele de Teatru Forum din cadrul proiectului IMPACT – Incluziune si Motivare Prin Arte a Copiilor si Tinerilor.

Copiii au abordat prin intermediul scenetelor de teatru tema violentei in viata lor, a bullying-ului, fenomen foarte des intalnit in scolile din Romania. Prin intermediul jocului de rol, acestia au recreat momente din viata lor, gasind impreuna solutii noi de abordare a unor situatii pentru evitarea violentei si bullyingului.

In satul Dumbrava, copiii au vorbit despre situatiile de discriminare pe motive de etnie roma si au pus in scena amintiri dureroase pentru acestia. Conform metodei Teatrului Forum de recreare a scenelor pentru gasirea de solutii antiopresive, copiii au reusit sa recreeze scenele din copilarie si sa manifeste prin teatru o lume ideala, incluziva, in care parintii, colegii, depasesc prejudecatile etnice si acorda tuturor copiilor un tratament nediferentiat, apreciind calitatile reale ale acestora.

Experienta crearii si interpretarii scenetelor de teatru a reprezentat pentru copii si tineri pe de o parte o oportunitate sa isi depaseasca timiditatea si sa dobandeasca incredere in sine, abilitati de cooperare, lucru in echipa, competente organizatorice, actoricesti si de comunicare, cat si oportunitatea de a medita asupra unor probleme din viata lor si de a gasi impreuna solutii, intr-un mod creativ, experimentand diverse roluri din perspective diferite.