Ateliere Introductive de Arte si Drepturile Omului “IMPACT“ – in comuna TEPU, judetul GALATI

In saptamana 14 – 18 iunie, 39 de copii si tineri din Scoala Gimnaziala Tudor Pamfilie, Comuna Tepu, judetul Galati au beneficiat de atelierele introductive ale proiectului IMPACT – Incluziune si Motivare Prin Arte a Copiilor si Tinerilor, proiect finantat din Granturi Norvegiene, Programul Dezvoltare Locala.

La grupa copiilor din clasele I – IV, am intalnit copii frumosi, entuziasti, plini de voie buna si dornici sa experimenteze lucruri noi, sa isi manifeste creativitatea si energia in mod constructiv.

Dupa ce si-au prezentat fiecare visurile, copiii au participat la exercitii de actorie, de miscare si ritm, la care au facut fata cu succes si prezenta. Prin jocul creat de echipa ZAN ART de trenuletul valorilor, copiii au fost familiarizati cu valori precum: scoala, solidaritate, generozitate, toleranta, prietenie, respect fata de sine si fata de ceilalti.

Pentru grupa elevilor mai mari, alaturi de jocurile de cunoastere, creativitate, miscare si ritm, atelierul a constituit o oportunitate de a discuta despre situatii de excludere sociala si discriminare in care acestia s-au simtit vulnerabili. Au fost identificate criterii de discriminare prin care tinerii au simtit ca sunt tratati ca avand mai putine drepturi decat ceilalti tineri, afectand astfel motivatia lor pentru scoala.

Prin intermediul chestionarelor individuale, participantii au fost rugati sa raspunda cat mai sincer la intrebarile adresate pentru o mai buna intelegere a nevoilor si asteptarilor acestora cat si a cunostintelor cu privire la drepturile omului. Unele chestionare au subliniat o slaba motivatie de a veni la scoala, justificata de tineri prin diferentieri care ii determina sa simta ca eforturile lor nu au nici un rost.

O scoala ideala pentru ei ar fi o scoala cu mai putine teme, in care fiecare este ascultat, respectat si luat in consideratie, o scoala in care nu se fac diferentieri intre copii si tineri pe nici un criteriu, au raspuns tinerii, completandu-se unul pe altul.