Schimb de experienta Oslo, Norvegia

In perioada 20 -24 Noiembrie 2023 va avea loc in Oslo, Norvegia, Schimbul de Experienta si Cursul de Formare in domeniul Educatiei Incluzive si Drepturile Omului, sustinut de catre organizatia norvegiana European Wergeland Center (EWC), partener in proiect, pentru personalul din educatie si din domeniul social, din institutiile implicate in implementarea proiectului IMPACT.

Schimbul de experienta si Cursul de Formare se desfasoara in cadrul proiectului  IMPACT – Incluziune si Motivare Prin Arte a Copiilor si Tinerilor, Programul Dezvoltare Locala, Fonduri Norvegiene, Promotor de proiect: Asociatia de Arte si Spiritualitate ZAN ART.

Institutii implicate:

 1. Centrul Scolar de Educatie Incluziva – CSEI Breaza, Judetul Prahova
 2. Școala Gimnazială Invatator “Dinu Nicolae” – Dumbrava, Judetul Prahova
 3. Scoala Gimnazială Jibert, Judetul Brasov
 4. Școala Gimnazială “Tudor Pamfile” – Țepu, Judetul Galati
 5. Liceul Tehnologic ‘’Victor Slavescu’’ Comuna Rucar, Judetul Arges
 6. Scoala Gimnazială Nae A. Ghica, Comuna Rucar, Judetul Arges
 7. Inspectoratul Scolar Judetean Arges
 8. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – DGASPC Arges
 9. Centrul de zi pentru copii si tineri cu dizabilitati ‘’Sanse Egale’’, Comuna Domnesti, judetul Arges
 10. Scoala Gimnaziala Dragomiresti, Judetul Dambovita
 11. Liceul Tehnologic ‘’Radu Priscu’’, Comuna Dobromir, Judetul Constanta.

Scopul proiectului IMPACT este: Dezvoltarea și promovarea educației incluzive, echitabile, de calitate in România și a includerii sociale a copiilor și tinerilor cu risc de abandon școlar și CES, prin intermediul artelor.

Schimb de experiență „Educație incluzivă”
pentru profesori și asistenți sociali din România
20.11.-23.11.2023, Oslo, Norvegia

Cursul de patru zile va introduce metode practice și interactive pentru dezvoltarea culturilor școlare democratice și promovarea incluziunii în clasă și școală.

Programul de formare este imbinat cu vizite de studiu care vor oferi oportunități de a vedea instituții norvegiene și de a afla despre experiența si practicile norvegiene.

Participanti:

 • 29 profesori, asistenți sociali, inspectori școlari, directori de școli, staff etc. – personal din educație și din domeniul social, care lucrează cu copii și tinerii cu risc de abandon școlar și / sau cu copii și tineri cu nevoi speciale.

Obiectivele educationale:

 • Consolidarea competențelor participanților de a gestiona copiii și tinerii expuși riscului de abandon școlar, din contexte sociale, economice, culturale, etnice și familiale vulnerabile și îmbunătățirea capacității acestora de a crea un mediu de învățare incluziv și democratic.
 • Îmbunătățirea competențelor participanților de a se interactiona cu copiii și tinerii cu nevoi speciale, încurajând incluziunea lor sociala.
 • Întelegerea conceptului de Educație Incluzivă bazată pe respectul pentru Drepturile Omului.
 • Să reflecteze asupra Cadrului de Competențe pentru Cultura Democratică al Consiliului Europei și sa  devina mai conștienți cu privire la modul de integrare a acestuia în munca zilnică a participanților.
 • Să învețe despre modelele, experiențele și practicile educaționale norvegiene.

Centrul European Wergeland (EWC) – este o institutie sustinuta  atat de cate Consiliul Europei cat si de catre Ministerul Educatiei in Norvegia, pentru implementarea la nivel European a principiilor democratiei si drepturilor omului, precum incluziunea copiilor si tinerilor, egalitatea si respectul, in cadrul sistemului de invatamant.

Scopul principal al EWC este de a consolida capacitatea indivizilor, a instituțiilor de învățământ și a sistemelor educaționale de a construi și susține o cultură a democrației și a drepturilor omului.

Activitatile Centrului European Wergeland se bazeaza pe recomandările și politicile Consiliului Europei, cum ar fi Carta privind educația pentru cetățenia democratică și educația pentru drepturile omului, care a fost dezvoltată pentru a se asigura că valorile drepturilor omului, democrației și statul de drept sunt promovate în și prin educație.